Dit is waarom zonnepanelen duurzaam zijn

Voordat ik het bos inwandel, passeer ik bij het wekelijkse rondje door de polder altijd nog enkele prachtige woningen. Het viel mij op dat veel van de woningen voorzien zijn van zonnepanelen. Persoonlijk was ik nog niet geheel thuis in de wereld van duurzaamheid, dus ging ik op onderzoek.

Er werd mij in het verleden weleens verteld dat een zonnepanelen installatie een verstandige investering zijn. Zo zullen de panelen niet enkel duurzaam zijn, maar ook financiële voordelen bieden voor de eigenaar. Maar hoe kunnen zwarte platen daadwerkelijk bijdragen aan een verbetering van het klimaat? In dit artikel zal ik mijn gevonden antwoord met jullie delen.

Duurzaamheid van zonnepanelen

Bij het opwekken van energie worden normaliter fossiele brandstoffen verbrand, waardoor er veel schadelijke stoffen vrijkomen. Verder zijn de gebruikte, fossiele brandstoffen ook niet circulair, waardoor de stoffen op termijn zullen opraken.

Dat zonne-energie wel een duurzame wijze is om energie op te wekken, heeft vooral met het gebruik van het zonlicht te maken. De zon komt iedere dag gratis en voor niets op, waardoor de zonne-energie nooit zal opraken. Echter is de zonne-energie niet direct bruikbaar in het huishouden, hiervoor zal het eerst omgezet moeten worden naar wisselstroom. Deze omzet stoot ook geen CO2 uit.

Productie van zonnepanelen

Je kunt pas constateren dat een product daadwerkelijk duurzaam is als ook de productie het milieu weinig belast. De zonnepanelen bestaan voor het grootste deel uit silicium. Dit bestanddeel is gemaakt van zand; de meest voorkomende grondstof op aarde. Hierdoor treden er bij de productie van zonnepanelen op lang termijn geen problemen op. Daarbij zijn de duurzame zonnepanelen aan het eind van hun levensduur voor een groot deel te recyclen, dat ook erg gunstig is voor het milieu.

http://solar-box.nl