Het belang van een schone schoorsteen

Indien je woning voorzien is van een schoorsteen, is het streng aangeraden om de schoorsteen regelmatig te laten reinigen. Zo is in andere landen, waaronder Duitsland, Zwitserland, Noorwegen en Zweden, de schoorsteen vegen jaarlijks verplicht. Enkel deze verplichting geeft al aan hoe essentieel de reiniging van een schoorsteen is.

De schoorsteen is een onderdeel dat tijdens de schoonmaakronde gemakkelijk wordt vergeten. Het is dan ook niet voor de hand liggend om de schoorsteen in te kruipen. Gelukkig zijn er diverse bedrijven die beschikken over ervaren schoorsteenvegers om uw schoorsteen volledig te reinigen. Maar waarom is het zo belangrijk om de schoorsteen te reinigen?

Een schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand kan sneller ontstaan dan verwacht. Door de verbranding van brandhout komen er onverbrande deeltjes vrij die in het schoorsteenkanaal terecht komen. Op termijn zullen de onverbrande deeltjes zich ophopen tot een teerachtige laag op de wand van het kanaal. Deze laag is zeer kwetsbaar voor brand. Indien de schoorsteen niet geveegd wordt, zal deze laag teer zich blijven oplopen en op termijn in brand vliegen. Daarnaast is het ook een groot gevaar voor koolmonoxidevergiftiging.

Met regelmaat

Indien er vaak gebruik gemaakt wordt van de kachel is het essentieel regelmatig de schoorsteen te vegen. Eens per jaar is voldoende om een mogelijke brand te voorkomen.

De onderhoudsbeurt is ook afhankelijk van het materiaal dat verbrand wordt. Zo komen er meer onverbrande deeltjes vrij als het brandhout vochtig is.

De verzekering

Als er een schoorsteenbrand heeft plaatsgevonden, is dit vaak aan te geven bij de verzekering. Echter zal dit enkel een positief effect hebben als je de verzekeringsmaatschappij kunt aantonen dat de schoorsteen recent (binnen een jaar tijd) gereinigd is. Hierdoor is het altijd verstandig een schoorsteenveegbedrijf in te huren en een bewijs te laten uitschrijven.

http://pieterlorje.nl