De werkdag van een radiodeejay

Zowel op de radio in de auto als de online radio luisteren is een grote hype. Als luisteraars staan wij ermee op en gaan wij ermee naar bed: de stem van de radiodeejays. De deejays wisselen elkaar somtijds af, waarbij de ene deejay de luisteraars voorziet van een ochtendprogramma en de andere deejay het avondprogramma succesvol laat plaatsvinden.

Het lijkt een ideale baan. Enkele uurtjes interviews afleggen, vragen beantwoorden, het nieuws bespreken en de hits van het moment laten horen. Toch kan het leven van een deejay behoorlijk intensief zijn. Luisteraar Rob stelde de vraag ‘Houdt de werkdag van een deejay daadwerkelijk op zodra zij naar huis gaan?’ aan Bureau Kijk in de Vegte.

Antwoord…

Uiteindelijk kan niemand deze vraag beter beantwoorden dan een deejay zelf. Jan-Willem Roodbeen, een Nederlandse radiodiskjockey en -presentator, nam de vraag op zich. De deejay is verantwoordelijk voor de ‘Jan-Willem Start Op’-show die tot 09:00 duurt.

Verloop van de dag

De dag gaat van start zodra de wekker zich laat horen. Een ochtend-deejay kan zijn of haar wekker om 04:00 verwachten. Voor de show zal er namelijk een moment genomen moeten worden, waarin het nieuws nagelopen wordt en alles zal worden voorbereid gezien de apparatuur. Jan-Willem: ‘Rond 5 uur ben ik op de redactie. We vergaderen, nemen de kranten door en kijken we waar we het die ochtend over gaan hebben. Dus als we beginnen met het programma heb ik eigenlijk mijn eerste uur er al opzitten’.

Om 09:00 is de show ten einde en zullen de handelingen van de ochtend zich herhalen. Het programma zal worden doorgenomen om te kijken wat er goed ging en welke aspecten verbeterd kunnen worden. Vervolgens zal er een oog gericht worden op de rest van de week. Al met al zal de werkdag zomaar ruim 6 uur duren.

Kortom, gedurende de radio luisteren zal het je wellicht niet direct opvallen, maar een show van enkele uurtjes kan zomaar een hele dag kosten.

http://radioluisteren.be