Wat te doen bij agressie door dementie

Het is best moeilijk om om te gaan met dementie patiënten. Ze zijn vaak onvoorspelbaar en hebben net zoals iedereen slechte en goede dagen. Zeker als naasten van de dementerende patiënt is het moeilijk om hem of haar te zien verslechteren en zichzelf te verliezen. Daarnaast komt agressie ook nog om het hoekje kijken. Dit maakt het allemaal nog hartverscheurender. Het is daarom belangrijk dat je je hierop goed voorbereid, het is namelijk voorkomend in elk stadium van dementie. Het is handig om te weten wat er gaat gebeuren en hoe je je het beste kan gedragen om te zorgen voor geweldloos communiceren. 

 

Allereerst is het noodzakelijk om zo min mogelijk opties te creëren waardoor de patiënt gefrustreerd kan raken. Dit doe je door weinig te eisen van de patiënt en hem/haar sommige dingen zelf te doen als dat wordt gevraagd. 

 

Routine is ook erg belangrijk. Het biedt veiligheid en continuïteit. Let op harde geluiden, veel licht of drukte, dit zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan frustratie agressie.  Neem daarnaast ook overal de tijd voor, geduld is 1 van de beste manieren om agressie te voorkomen. 

 

Het is belangrijk om te achterhalen wat de reden van agressief geweld bij de patiënt is. Als je weet wat dit is, kan je het voorkomen door de oorzaak te bestrijden. 

Soms is er een lichamelijke oorzaak te koppelen aan agressie. Bijvoorbeeld pijn of een onregelmatige bloedsuikerspiegel. Check altijd eerst op klachten en ga daarna na wat er gebeurde voor de agressie. 

 

Het is daarnaast van belang om aan jezelf te denken, als je zelf niet goed in je vel zit kan je moeilijk iemand anders verzorgen. Zoek hulp wanneer nodig, een psycholoog, casemanager, wat ook helpt. 

 

Je moet altijd blijven onthouden dat agressie een symptoom van dementie is. Het is dan ook nooit een persoonlijke reactie gericht op iemand. Waardeer wat de patiënt doet en geef hem/haar tijd. Zo kom je samen verder!

 

http://zelfsterk.nl