Ontstaan van stenen

We zijn altijd omringd door stenen, in de vorm van keramiek tegel in de badkamer, grijze waaltjes op straat en natuurlijk deze tijd meer dan ooit; de rode bakstenen in de muren van ons huis. Stenen vormen dus een belangrijk iets ons leven. De verstening van de wegen heeft ervoor gezorgd dat de handel en transport van mensen een stuk sneller wordt, waardoor de wereld een stuk kleiner werd en de handel kon groeien. De verstening van onze huizen betekende dat we er warmer bijzaten, minder vatbaar voor brand waren en onze huizen een stuk steviger waren en dus veel meer konden hebben. Maar waar komt steen nu eigenlijk vandaan?

Steen is in essentie gewoon opgedroogd magma. Magma is een vloeibaar iets waarvan de wereld is gemaakt. Diep in de aarde stroomt dit op hoge temperaturen rond. Hierdoor hebben we aardplaten die verschuiven, en hebben we dus vulkanisme, gebergten, aardbevingen, tsunami’s diepzeetroggen, ga zo maar door. Wanneer deze magma naar de aardoppervlak stijgt, koelt de vloeibare massa af, omdat het verder verwijderd is van de warme aardkern. Hierdoor stolt het magma en ontstaat er gesteente. De magma komt omhoog wanneer er vulkanisme is in een gebied, of wanneer aardplaten een divigerende beweging maken. Dit betekent dat ze uit elkaar bewegen. Waar een gat ontstaat, komt dus nieuw gesteente.

Hoe gesteente eruit ziet, verschilt heel erg. Dit komt omdat gesteente eenmaal aan de oppervlakte aan van alles en nog wat wordt blootgesteld. Door invloed van regen, water, wind, vorst, gletsjers en druk kan de vorm en zelfs de samenstelling van de steen veranderen en zal het er dus compleet anders uit zien. Dan ontstaan er bijvoorbeeld edelstenen, zoals diamanten of lapis lazuli. Maar er kunnen ook stenen ontstaan met verschillende lagen erin; sedimentgesteente. Dat ontstaat wanneer wind of water steendeeltjes van de ene steen op de andere legt.

 

https://www.bricksandstones.nl/
Author: