Verbeter je productontwerp door gebruik te maken van een persona

Als ondernemer ga je een product maken voor een bepaalde doelgroep. Als ondernemer wil je natuurlijk wel weten of het product bij je doelgroep zal aanslaan. Het is daarom handig om een persona te creëren voordat je het product daadwerkelijk gaat ontwikkelen. Zo voorkom je latere problemen en hoef je minder toekomstige aanpassingen te verrichten. Het ontwikkelen van een persona geeft duidelijk de gegevens weer van de gebruiker zoals doelen, obstakels en gedrag. In deze blog noemen wij drie voordelen waarom een persona productontwikkeling verbetert. 

Bij het creëren van een persona wordt er gedacht vanuit het perspectief van jouw doelgroep. Vaak stellen ondernemers de vraag hoe zij het gaan gebruiken maar dat is alles behalve belangrijk. Door een persona te maken wordt je als ondernemer continu herinnerd dat je het product ontwerpt voor de eindgebruiker en niet voor jezelf. Vraag je je bijvoorbeeld af of je sterke kunststof gebruikt voor de productie of ga je voor duurzaam hout? Dit moet dus duidelijk naar voren komen in je persona. Ga dus op pad en praat met je doelgroep.

Een persona helpt met het focussen op de juiste doelgroep. Als ondernemer zal je altijd meerdere doelgroepen bedienen maar een doelgroep zal de focussen moeten krijgen. Je kan als ondernemer niet iedereen bevredigen met je product. Richt je daarom duidelijk op een duidelijke doelgroep die je creëert met je persona.

Als laats moet je de persona tot leven brengen. De persona op papier brengt je al een heel end verder maar als je een levensverhaal aan de persona toevoegt krijg je een heel duidelijk beeld van wie jouw klant nou echt is. En zodra jij echt weet wie je klant is kan jij voor de klant het perfecte product ontwerpen. Voor dat je dus het product gaat ontwikkelen, ga op pad en praat met tientallen klanten voordat de productie daadwerkelijk start.

https://bpo.nl/