Nederland moet aardgasgebruik drastisch verminderen

Nederland moet stoppen met het gebruik van aardgas. Dit is een gigantische operatie, want ruim 7 miljoen huishoudens moeten op een andere manier gaan verwarmen en koken. Maar waarom is aardgas eigenlijk zo slecht en welke oplossing is er? 

Aardgas is een fossiele brandstof. Bij verbranding van aardgas komt er CO2 vrij. Door het grote gebruik van het aardgas komt het klimaat in gevaar. De uitstoot CO2 is zo hoog dat de tempratuur op aarde in rap tempo veranderd en deze verandering heeft enorme gevolgen. Daarom is er in het klimaatakkoord afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. De tempratuur op aarde mag maar maximaal twee graden Celsius stijgen. Om dit te bereiken moet er dus verandering plaats vinden.

Nederland loopt nog mijlen ver achter. Nederland is namelijk het enige land ter wereld waar nog zo veel aardgas gebruikt wordt. Ongeveer 95 procent  van de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland, gebruikt aardgas via de cv-ketel voor warm water en verwarming. Nederland heeft dus nog een lange weg te gaan en moet van start gaan met duurzaam verwarmen. 

Een goede vervanging van de cv-ketel is een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt net als een cv-ketel je huis en verwarmt (tap) water. De warmtepomp maakt geen gebruik van aardgas maar de warmte uit de omgeving. Een warmtepomp kan gebruik maken van warmte uit de lucht, de bodem en grondwater. Een ander voordeel is dat de warmtepomp niet alleen kan verwarmen maar ook verkoelen door middel van warmte koude opslag.

De aanschaf van een warmtepomp is een flinke investering maar biedt op de lange termijn financiële voordelen. Er wordt geschat dat ongeveer binnen 7 en 15 jaar de warmtepomp het aankoopbedrag terugverdiend met besparing op de gasrekening. Daarnaast is de levensduur van een cv-ketel gemiddeld 12 tot 15 jaar terwijl de levensduur van een warmtepomp theoretisch gezien 15 tot 20 jaar mee kan gaan. 

https://techneco.nl/
Author: