De nieuwe generatie beamers

Beamers zijn een prachtige uitvinding. Ze helpen ons presentaties eenvoudig te vertonen. Ze hebben in de loop der jaren een ware metamorfose ondergaan. Niet zozeer uiterlijk, maar vooral de techniek heeft een nieuwe ontwikkeling ondergaan. Ben je van plan een beamer aan te schaffen, kijk dan eerst hoe vaak je hem gaat gebruiken en of er genoeg ruimte is om hem dar te plaatsen waar hij nodig is. Kijk ook wat voor een eigenschappen de beamer moet hebben. Niet onbelangrijk: hoeveel budget heb je voor de aanschaf? Daarnaast moet je weten welke aansluitingen er nodig zijn op de beamer. Nu kan je de beamers onderling gaan vergelijken.

Hoe ga je de beamer gebruiken

Het is belangrijk van tevoren te weten waar je de beamer wilt gaan plaatsen. Is er genoeg ruimte? Ben je van plan bent regelmatig de beamer mee te nemen of regelmatig te verplaatsen, dan is het prettig een niet te zwaar exemplaar te kiezen. Wat heel belangrijk is, is dat je rekening houdt met de kijkafstand. Hiervoor hanteren wij de formule 1,6 x de diameter van het projectiescherm. Dan de resolutie: er zijn verschillende resoluties. Zo is er de resolutie 1024 x 768 voor presentaties, voor presentaties met extra scherpte is de resolutie 1280 x 1024 geschikter. Heb je de beamer ook nodig voor HD-ready films, dan is de resolutie 1280 x 720 het meest geschikt. Tot slot is er de beamer voor 1080p full-HD films met een resolutie van 1920 x 1080.

Contrast en lichtopbrengst

Het contrast is bepalend voor het resultaat in het donker. Hoe hoger het contrast is, hoe beter de kwaliteit. Gebruik je de beamer bij daglicht, dan is de lichtopbrengst belangrijk. Deze wordt uitgedrukt in lumen. Stel dat je een scherm hebt van 180 cm (72 inch). In dit geval heb je voor een donkere kamer 1000 lumen nodig, voor schermerlicht 1200 lumen en voor indirect daglicht 1500 lumen. Voor meer informatie neem gerust een kijkje op de website JFAD.nl.