Geen brandgevaar meer tegenwoordig

Als je iemand vraagt om aan een huis te denken met een rieten dak, dan denken vele mensen alleen maar aan dure villa’s en oude boerderijen. Twee hele tegenstrijdige woningen. Vroeger was riet een van de goedkoopste dak bekledingen, daarom zijn vele oude boerderijen van tegenwoordig nog steeds bedekt met riet. Echter in deze tijd word riet vaak gebruikt voor het hogere segment woningen omdat riet niet meer de goedkoopste dak bekleding is maar juist een van de duurdere en het een rijke, karakteristieke en luxe uitstraling heeft. Steeds meer huishoudens overwegen hierdoor om voor een rieten dak te gaan. Alle gevaren en nadelen zijn er namelijk wel een beetje vanaf.

Brandgevaar was vroeger een heel groot risico en vooral met een rieten kap. Dit kwam omdat deze nog niet zo geïsoleerd en gemonteerd werd zoals dat nu wordt gedaan. Als je bij oude huizen of boerderijen gaat kijken en je naar de zolder gaat zie je dat je op de zolder zo tegen het riet aan kijkt. Wat de rietdekker nu doet is dat zij vanuit binnen een extra isolering en een onderconstructie, dit zodat het riet meer beveiligd is voor brand van binnenuit, hierdoor kan de brand niet zo snel meer om zich heen grijpen.

Om het rieten dak zo lang mogelijk goed te houden is het belangrijk om regelmatig onderhoud te laten plegen, laat er ongeveer één keer per jaar naar kijken. Voor dat je een rieten dak overweegt weet dat de levensduur van een rieten dak verslechterd kan worden aan de hand van veel schaduw, hoge bomen en een kleine hellingshoek. Deze factoren wegen mee, zij zorgen namelijk voor algen vorming en mos. Algen komen eerder dan mos op het dak maar zijn wel nog slechter, zij zorgen er namelijk voor dat het riet gaat rotten. Laat daarom algen en mos op tijd verwijderen van de rieten kap.

http://www.rietwerk.nl/