Zelf gitaar bouwen of repareren?

Soms kan het zelf bouwen van een gitaar erg handig zijn. Je kunt dan namelijk zelf bepalen hoe je gitaar er precies uit gaat zien. Daarnaast kan je ook kiezen voor een ‘handmade’ gitaar, waarbij iemand anders de gitaar gaat bouwen. Dit is vaak dan ook er prijzig. In deze blog kom je te weten welke manieren er zijn om een eigen gitaar te bouwen als te repareren.

Zelf gitaar bouwen

De eenvoudigste manier is een gitaar bouwpakket. In tegenstelling tot echte gitaarbouwers komt hier geen houtwerking aan te pas. Je krijgt namelijk alle onderdelen, welke je op basis van een handleiding in elkaar moet zetten. Het voordeel van deze manier is dat alles perfect op elkaar aansluit en daarom als een soort van puzzel kan worden gezien. Ook mag je in dit geval zelf bepalen welke kleur de gitaar krijgt. Hierdoor krijgt de gitaar toch nog een persoonlijk tintje.

Gitaarbouw cursus volgen?

Wil jezelf de onderdelen maken voor de gitaar? Dan is een gitaarbouw cursus misschien wat voor jou. Je volgt deze cursus samen met andere cursisten. Daarnaast is er ook een begeleider aanwezig, welke je om advies kan vragen. Vaak duurt zo`n cursus 2,5 tot 4 uur per les en in totaal een maand.

Gitaar repareren

Wanneer een gitaar beschadigd raakt is het verstandig om te bepalen, welke onderdelen vervangen moeten worden. Sommige beschadigingen kun je namelijk gewoon zelf repareren. Dit zijn onder andere het opnieuw lakken van de klankkast, snaren vervangen en stemknoppen vervangen. Als de gitaarhals is gebroken is het vaak toch verstandiger om even langs een expert te gaan. In sommige gevallen wordt het ook aangeraden om gewoon een nieuwe gitaar te kopen. Hierbij speelt de prijs van de huidige gitaar een grote rol.